Tilapia balığının piyasası dünya genelinde artmaya başladıkça, Tilapia yetiştiricileri ve satıcıları da bu konuda sağlam adımlar atarak piyasada bu ihtiyacın uygun koşullarla sağlanması konusunda çalışmalarını arttırdılar. Bu süreçte en belirgin oluşum ise, Amerika’da yabancı ve Amerika’lı yatırımcılar tarafından kurulan Amerika Tilapia Birliği(ATA) oldu. Bu birlik ile global anlamda Tilapia endüstrisini geliştirmeyi amaçlayan grup, 1996’da kurulmuş olan Amerika Tilapia Kurulu’nun yerini aldı.
Yeni kurulan birliğin pay sahipleri ise akademisyenlerden laborantlara, yem tedarikçilerinden genetik bilimcilere kadar, birliğin gelişmesine yardım etmeye gönüllü olan bütün alanlardaki bireylerden oluşmakta. Birliğe maddi manevi destek katacağını düşünen herkese açık olan birlik, sayısını olabildiğince arttırmaya çalışıyor.
2012’de dünya genelinde 4.2 milyon metrik ton üretimi olan Tilapia, 2013 yılında bu sayıyı %6 arttırdı ve 2014 yılında ise bu sayının 4.5 milyon metrik tonun üzerinde olacağı gelen bilgiler arasında.
Üretim ile birlikte tüketim de aynı oranda arttı. Vietnam’daki Panga çiftliklerinin Tilapia çiftliklerine döndürülmesi, Malezya’da devlet desteği ve özel sektör yatırımları ve Brezilya’da su, işçi, alan ve yemin kolay ulaşılabilir olması bu artışın en büyük nedenleri arasında sayılabilir.
Bu artış tabiî ki de Tilapia piyasasının en hareketli marketi Amerika’da da etkili oldu. Amerika’da en çok tüketilen deniz ürünleri arasında Pollock türünü geride bırakıp 4. Sıraya geçti ve kişi başına Tilapia tüketimini 1 kg.’a çıkardı ki bu 2005 yılında sadece 150 gr.’dı.
Tilapia balığı birçok ülkede bu artışın etkilerini görmeye başladı. Beyaz eti, Panga ve Pollock balığına bir alternatif olan Tilapia, zengin besin değeri ve artmakta olan kapasitesi ile dünya üzerinde hak ettiği yeri alacak gibi gözüküyor.