Pangasius (Pangasius Hypothalmus)

Dünya Balıkları
Pangasius (Pangasius Hypothalmus)

Piyasa adı : Marketlerde Panga adı ile bulabileceğiniz bu balık dünya üzerinde neredeyse her ülkede Panga / Pangasius ismiyle satılmaktadır. Ancak diğer balıklarla karıştırılması mümkündür. Özellikle tad ve görüntü olarak basa ve tilapia türleri bu balıkla karıştırılmaktadır. Balığın bir diğer ismi de Vietnam Kedi balığıdır.

Dış Görüntüsü : Panga balığının dış yapısı türüne yakışır bir şekilde gerçekten beyazdır. Bu türlerin arasında en beyaz diyebileceğimiz balıkların içinde Panga ve Tilapia gelir. Ayrıca dış yapısı biraz daha kalındır ve balık sert bir dokuya sahiptir.

Tadı ve Yapısı : Bu balığın görüntüsündeki beyazlık tüketime hazır hale geldiği zaman kaliteli bir görüntüye yerini bırakır. Sert doku yumuşar ve balık ağızda dağılacak kıvama gelir. Hoş bir tadı ve zarif bir görüntüsü vardır. Ayrıca en hızlı yetişen balıklardan biri olduğu için, bu tür üreticilik için en değerli balıklardan birisidir.

Piyasadaki Yeri : Panga balığını dünyada duymayan çok az ülke vardır. Vietnam’ın en önemli ihracat kalemi olan ve ülkenin en önemli geçim kaynağı olan bu balık 130’u aşkın ülkede yer almaktadır. Son 10 yılda muhteşem bir hızla artan üretim miktarı ile günümüzde yıllık 1.5 milyon metrik tonluk üretim kapasitesine ulaşılmıştır. 2014 yılı için Vietnam’ın panga ihracat gelirinin 2 milyar doları bulması bekleniyor.

Besin Değerleri / 100 gr.
Kalori : 90 kcal.
Yağ : 4 gr.
Sodyum : 50 mg.
Protein : 13 gr.

Satış İçin İpuçları : Panga bütün yıl bulunabilen bir balık olduğu ve donuk olarak satılabildiği için mevsimsellik herhangi bir önem teşkil etmiyor. Ancak bu üründe dikkat edilmesi gereken en önemli etken glaze miktarı. Normal şartlar altında bir ürünün üzerinde bulunması gereken glaze miktarı %20’yi geçmemelidir. Bunun üstünde kullanılan glaze, ürünün hem kalitesini etkilemekte hem de satın alınan ürünün değerini düşürmektedir. Zira %40 olan bir glazeden elinize geçeçek olan balık satın aldığınız miktarın yarısına denk gelmektedir.