Deniz ürünleri pahalı ama neden?

Dünya Piyasaları
Deniz ürünleri pahalı ama neden?

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, anket yapılan insanların yarısından fazlasının deniz ürünü tüketmemelerinin nedeni fiyatının pahalı olması. Bunun üzerine İngiliz Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklama, ülkede çocukların haftada yaklaşık 11 gram yağlı balık yediği bu da çocukların D Vitamini eksikliği yüzünden raşitizm riski taşıdığı sonucunu ortaya koyuyor.

Raşitizm doğrudan D Vitamini eksikliğinden kaynaklanan kemiklerin yumuşaması sonucu deformasyona uğramasına neden olan bir hastalık. Son yıllarda yaşanan çok sayıda raşitizm vakası ise bu olayın balık tüketiminin azalması ile alakalı olduğunu akıllara getirmekte.

Sadece çocukların değil yetişkinlerin de tüketimde geri kaldığını öne süren Sağlık Bakanlığı halkın önerilen haftalık 140 gram deniz ürünü tüketimini gerçekleştirmediğini dile getiriyor. 65 yaş üzeri grubun ortalama 100 gram tüketim yaptığı ancak 19-64 yaş arasında bu tüketimin yalnızca 50 gramda kaldığı sonuçlara yansıyor.


Peki bu kimin suçu?

Yazının başında da belirttiğimiz gibi insanlar balığı sevmediği için değil fiyatı yüzünden tercih etmiyorlar. Su ürünleri Danışmanı Martin Jaffa’nın bu konudaki görüşleri ise bir hayli doğru görünüyor. Yapılan araştırmalara göre insanların sadece %16’sı balığı çevre dostu olduğu için tercih etmekte. Geri kalan büyük çoğunluğun ise bu konuya hiç ilgisi yok. Bu da sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlılık konularına yapılan büyük yatırımların sektörü ileri götürmesi gerekirken, bu alana yoğunlaşmak zorunda kalan üreticilerin tüketici ihtiyaçlarını gözardı ettiği sonucunu doğuruyor. Üreticiler bu koşulları sağlamak için öyle büyük çabalar sarfedip o kadar büyük yatırımlar yapıyorlar ki, ürünün asıl amacı olan tüketiciye ulaşması kısmını kimse düşünmüyor.

Martin Jaffa, bu çılgınlığın dizginlenmesi gerektiğini, tüketiciye yönelik çalışmalara daha çok ağırlık verilip, pazarlama ve lansman çalışmaları için üreticilerin daha yoğun çalışmaları gerektiğini öne sürüyor. Sadece %16 için önemi olan ancak geri kalan oranın asıl önem verdiği fiyat kriterinin gözardı edilmesi, çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik için yapılan bütün yatırımların boşa gitmesine neden olabilir.